måndag 25 mars 2019

Salt

https://urskola.se/Produkter/160052-Kemi-nasta-Salt

 Kemi nästa – Salt I det fjärde programmet av Kemi nästa undrar Ahmed varför man flyter så bra i Döda havet.

Det handlar om salt och hur salt påverkar densiteten i vatten, t ex Döda havet.

Salt ger inte bara smak till mat, saltet påverkar också maten kemiskt på olika sätt. Vi följer med in i köket och får reda på varför salt drar vätska ur gurkan när man gör tsatsiki.

Tanken bakom: Att använda salt som exempel för att förklara några olika kemiska begrepp; densitet, osmos, blandningar och lösningar.

Programmets innehåll kan bl. a. kopplas till följande punkter i kursplanen:


  • Materiens uppbyggnad och oförstörbarhet. 
  • Enkla atom- och molekylmodeller. 
  • Materiens egenskaper: aggregationsformer, löslighet och brännbarhet. 
  • Olika typer av blandningar och några sätt att separera dem.


Uppgifter och experiment att jobba vidare med:

Ta reda på mer om salt: Var kommer saltet ifrån i naturen? Varför är hav salta? Hur salta är haven runt Sverige? Jämför med Atlanten, Medelhavet och Döda havet.


Experiment: Ett experiment som visar ämnens olika densitet. Fyll ett glas till två tredjedelar med vatten och några droppar karamellfärg. Fyll resten av glaset med olja. Häll salt 7 matskedsvis i glaset. Saltet drar med sig oljan till botten. Oljan bubblar sen upp till ytan medan saltet stannar på botten. Salt har högst densitet, följt av vatten och sedan oljan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Förberedelse inför år 7

https://guldkroksskolansfysik.blogspot.com/2016/09/faraday-och-upptackten-av-elektrisk.html